![](/media/lib/286/n-luski-nasienne-awokado-bec19ad42a0937e31da00a5b54bac798.jpg)
Wyrzucane łuski nasienne awokado zawierają wiele cennych związków
22 sierpnia 2017, 05:31Łupina nasienna awokado to, zgodnie z wynikami najnowszych badań, kopalnia związków, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu różnych chorób, polimerach i kosmetykach.
![](/media/lib/285/n-biofilm-w-calosci-i-rozbity-przez-oligosacharydy-mleka-8dc235f7529864be02d6feb592938f54.jpg)
Oligosacharydy z ludzkiego mleka nowym sposobem na lekooporność?
21 sierpnia 2017, 12:03W ludzkim mleku wykryto oligosacharydy, które zarówno same zwalczają bakterie, jak i wzmacniają skuteczność białek antybakteryjnych.
![](/media/lib/285/n-janus1-fb953c34762237559e4e5b51df2fc860.jpg)
Nowy obiecujący materiał dwuwarstwowy
18 sierpnia 2017, 06:19Jun Lou z Rice University stworzył nowy obiecujący dwuwymiarowy materiał. Powstaje on na bazie półprzewodzącego dichalkogenku metalu przejściowego, jakim jest diselenek molibdenu. Podczas precyzyjnie kontrolowanego procesu usuwa się górną warstwę materiału i połowę selenu w materiale zastępuje atomami siarki
![](/media/lib/285/n-lzy-5c1097ab23b42ef5752597deff3a2b1b.jpg)
Gdy czujemy się źle, bo jest nam źle, może być jeszcze gorzej...
11 sierpnia 2017, 15:49Presja, by czuć się dobrze, sprawia, że ludzie czują się jeszcze bardziej przybici. Akceptacja gorszych nastrojów może zaś oznaczać, że w dłuższej perspektywie czasowej samopoczucie będzie lepsze.
![](/media/lib/284/n-dena-dubal-lab-62c717231301ec8d37f1a370585e3fe6.jpg)
Białko Klotho na poprawę pamięci i umiejętności ruchowych
9 sierpnia 2017, 11:18Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco odkryli, że podawanie myszom w różnym wieku i kondycji fragmentu białka Klotho szybko poprawia ich osiągi poznawcze i fizyczne.
![](/media/lib/284/n-atlanta-fc1aa6a9edbab336d1f6e55b210adc2c.jpg)
Im czystsze powietrze, tym szybciej postępuje ocieplenie
9 sierpnia 2017, 10:55W XX wieku średnie temperatury w kontynentalnej części USA wzrosły o 0,5 stopnia Celsjusza. Wzrost zaobserwowano wszędzie z wyjątkiem południowego wschodu. Co więcej, w latach 80. XX wieku temperatury na południowym-wschodzie nieco spadły
![](/media/lib/231/n-ferrytyna-5a331d71e5365144288bca6363cb2d78.jpg)
Odkryto nowy sposób magazynowania żelaza w mikroorganizmach
7 sierpnia 2017, 12:23Naukowcy z Uniwersytetu Georgii odkryli nowy sposób magazynowania żelaza w mikroorganizmach.
![](/media/lib/284/n-produkty-bogate-we-flawonoidy-2277d136037fe37278373b7938acd462.jpg)
Dieta sprzężona z mikrobiomem reguluje układ odpornościowy, by radził sobie z grypą
4 sierpnia 2017, 11:14Pewne bakterie mikrobiomu rozkładają flawonoidy do składnika, który pomaga kontrolować układ odpornościowy i zapobiegać spustoszeniom związanym z grypą.
![](/media/lib/284/n-knossos-dc2b432c6a22fe3d3d839a3b70a84cd8.jpg)
Minojczycy i Mykeńczycy byli spokrewnieni
3 sierpnia 2017, 15:06Pierwsze badania genetyczne przedstawicieli kultury minojskiej i mykeńskiej dowodzą, że byli oni ze sobą spokrewnieni. Obecnie sporo wiemy o obu kulturach, zarówno z wykopalisk archeologicznych jak i z literatury. Jednak niewiele wiemy o samych ludziach.
![](/media/lib/92/n-olej-e25cfb04ce27aa4450f7d37fbb19974f.jpg)
Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu
28 lipca 2017, 11:27"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.